FC Du Masher


Hoezo komen er in de voetbalwereld geen homo’s voor? Ik ken een elftal uit 1981 dat louter bestond uit homo’s. Voetbalclub Du Masher, ontstaan in het gelijknamige café in Eindhoven, zong er zelfs over op een heuse vinylsingle. Over de geneugten van het voetballen en vooral van het douchen met de tegenstanders na afloop.
Dubbelzinnige lolbroekerij, waarmee de heren zichzelf onschuldig op de hak namen.

De muziek is in de stijl van Wim Kerstens’ Bloemetjesgordijn. Brabantse hoempapa, want ook homo’s zijn maar eenvoudige mensen met simpele verlangens naar wat lol en gezelligheid.

De liedjes Voetbalknul en Bal (‘Hé, ik ben mijn bal kwijt’) vloeiden voort uit de pen van politicus Henk Krol. Een jaar eerder had hij in hetzelfde café de Gay Krant al opgericht, naar verluidt aanvankelijk ook al bedoeld als grap. Ik vermoed dat het plaatje destijds als extraatje bij een van de eerste nummers was ingesloten.

Uiteraard ontbreekt dit unieke singletje niet in mijn collectie sportmuziek, categorie voetbal. Dat zeg ik nu wel, maar toen ik er gisteren driftig naar op zoek ging als bewijsmateriaal bij dit stukje, kon ik ‘m nergens meer vinden. Ook niet nadat ik het bakje ‘voetbal, overig’ voor de derde maal helemaal had doorgespit. Als je als verzamelaar ergens niet goed tegen kan, dan is het wel de compleet raadselachtige afwezigheid van een item waarvan je zeker weet dat dat in de collectie moet zitten.


Gelukkig kwam ik op internet een te koop staand exemplaar tegen, samen met een ander, mij nog onbekend singletje vanuit dezelfde hoek en uit dezelfde periode, in dezelfde opmaakstijl.
Is het een pot of is het een poot?, zingen Nelly Frijda en Hugo van Mondfrans, en op de b-kant staat alweer een veelbelovend voetballied: Waar is jouw bal? Op de hoestekening staan de heren nu tot hun enkels in de modder, waarin de bal blijkbaar verloren is gegaan. Ik zie uit naar het moment dat de bestelling morgen op mijn deurmat valt.

Ze bestaan dus wel degelijk, voetballende homo’s die uit de kast komen. Althans ze bestonden, dertig jaar geleden. In groepsverband, dat wel. Dat komt ook wat makkelijker uit de kast.
Café Du Masher bestaat al lang niet meer en de Gay Krant is vorig jaar op de fles gegaan. Blijft over het voetbalteam van weleer. Benieuwd wat er van de mannen terecht is gekomen en of ze zich nog elders als voetballende homo’s hebben kunnen manifesteren.

Reacties zijn gesloten.