Gebroeders Gibb dwarsbomen carrière Will Tura

Dit vind ik nou een van de mooiere verhalen uit de muziekhistorie. Een halve eeuw geleden nam Will Tura een vertaalde cover op van het fraaie country-snik-nummer Lonesome 7-7203, van Hawkshaw Hawkins (beluistering op youtube van harte aanbevolen!). In het Vlaams werd dat ‘Draai dan 797203’. De cijfers moesten natuurlijk ritmisch in de muziek passen.
In België was dat een niet bestaand telefoonnummer. In Nederland bleek dat wel het geval. Toen het plaatje ook hier werd uitgebracht werd al snel een Rotterdams bedrijf gek gebeld door mensen die, aangemoedigd door Will Tura, het nummer draaiden en als er opgenomen werd verwachtingsvol vroegen: ‘Will Tura…?’
Volgens de biografie van de zanger kreeg de eigenaar van het bedrijf na enige tijd hier zodanig tabak van, dat hij op een gegeven moment bitse antwoorden gaf als ‘Nee, Elvis Presley!’, waarna hij abrupt ophing.
De Vlaamse televisie is er afgelopen zondag in geslaagd om een toenmalige werkneemster van dat bedrijf te vinden, het AD schreef er vervolgens een aardig stukje over. Hoe de gebroeders Gibb (niet te verwarren met die andere gebroeders Gibb natuurlijk) een glansrijke Nederlandse carrière voor Will Tura in de kiem smoorden. Zoals gezegd, mooi verhaal…
(met dank aan Paul Groenendijk voor tip artikel)

Reacties zijn gesloten.