Verse Muzikalia

Jaja, voor informatie over mijn boekwerkjes kunt u nog altijd terecht via de knoppen in de zwarte balk hierboven. Delftse Toeren 1 en 2 alsmede het Summertime-boek zijn nog altijd -met flinke korting- bij mij te bestellen. Ook Voetbalplaatjes Maar Niet Van Panini is als on-demand-productie volop leverbaar, zie onder de betreffende knop.
Maar nu eerst een fragment uit de nieuwe Muzikalia die ik schreef voor het nog altijd onvolprezen Platenblad, editie 117.

Behalve den Noord-Ierse voetbalfan die een stadionverbod kreeg omdat hij de Vogeltjesdans uitvoerde op het veld, heb ik de afgelopen periode geen wonderlijker kerel ontmoet dan den Caféganger. Zat in mijn stamkroeg met verbazingwekkende stelligheid te beweren dat John Lennon verreweg de meest begaafde Beatle was en dat Paul McCartney na het uiteenvallen van de groep muzikaal volledig door de mand was gevallen.

“Uit hun solowerk werd wel duidelijk wie de echte leider van The Beatles is geweest”, zei hij bloedserieus tussen twee slokken rode wijn door. Hij werd vergezeld door een vrouw die meende dat Bob Dylan prachtig kan zingen. Je komt wat vreemde vogels tegen als je laat in de kroeg zit.

Gelukkig had Gordon in het Volkskrant Magazine heel wat zinniger dingen te melden. Dat de Top-40 ‘pure maffia’ is zou ik hem niet durven nazeggen, voor je het weet heb je een rechtszaak aan je broek, maar dat Guus Meeuwis een monotoon stemgeluid heeft, daarin geef ik de heer Heuckeroth groot gelijk.

Over de Brabander der Brabanders gesproken. “Als ik echt moest kiezen, zou ik toch liever hierheen gaan dan naar een concert van Guus Meeuwis”, reageerde mijn Tilburgse gade spontaan, toen ik bij toeval langs de tv-uitzending van het ‘40 Jaar Normaal’-concert in de Gelredome zapte. “Lekker al dat bier over je kop heen krijgen zeker”, probeerde ik haar aan het twijfelen te brengen, maar strikt genomen had zij natuurlijk gelijk.

En over het onverhoopt ooit moeten kiezen tussen Guus en Gordon hoeven we gelukkig ook niet na te denken, sinds laatstgenoemde heeft aangekondigd te stoppen met zingen. Johan Derksen noemde dat in het AD ‘het vrolijkste muzieknieuws van 2015’, om eraan toe te voegen dat als Jan Smit, Frans Bauer en Marco Borsato Gordons voorbeeld zouden volgen, 2016 een topjaar zou worden.

Wie in nog geen honderd jaar aan stoppen denken, zijn de leden van de onvermoeibare Golden Earring…

Enfin, de rest van de column staat dus in dat prachtige platenblad, voor een appel en een ei te koop op de betere platenzaakadressen.

Reacties zijn gesloten.