Lady Sex

Een tijd geleden wijdde ik een aflevering van mijn muzikale causerie Jimmy op Toeren (in het dagelijkse muziekprogramma LUL op Radio Rijnmond, elke donderdagmiddag tussen 14.00 en 17.00 uur) aan het fenomeen ‘muzikale odes aan de vrouw als lustobject’.
Dit alles uiteraard onder het mom van puur artistieke interesse en het willen leggen van dwarsverbanden in de muziekhistorie.
In de media laaide destijds een discussie op over de vermeende toegenomen pornoficatie van de maatschappij zoals die ook in muziekclips en liedjes steeds meer tot uiting zou komen. Afijn, laat ik verder uit het toen door mij geuite causale gedeelte van de uitzending citeren…

Om maar eens de verongelijkte figuur uit te hangen: behalve roken, lekker eten en veel drinken mogen wij, hardwerkende heteromannen, van deze regering nu ook al niet meer met een hitsige blik naar de goed ogende vrouwtjes kijken. Alsof dat niet altijd zo is geweest, niet in de laatste plaats in de muziek.
‘Brigitte Bardot Bardot, Brigitte mijn hart klopt zo’, schalde een halve eeuw geleden menigmaal uit onze door Philips vervaardigde transistorradiootjes.
Het tweede deel van deze door The Emeralds uitbundig de ether ingeslingerde strofe werd destijds door veel wellustige Hollandse jongemannen al snel verbasterd tot ‘Die heeft ze niet zo, maar zo’, om over de daarmee gepaard gaande schunnige gebaren nog maar te zwijgen. ‘Je foto aan de muur maakt me geregeld overstuur’, luidde de slotregel van het refreintje. Jaja, we hadden het zwaar, ook als 8-jarige jongetjes in die tijd.

Een tsunami van Nieuwe Preutsheid lijkt ons land te overspoelen. Mag ik de betreffende dames en heren die het aangaat erop wijzen dat dit plaatje waarop louter en alleen de uiterlijkheden van Brigitte Bardot, alias BB, worden bezongen dateert van 1961?
In hetzelfde decennium bezong Jack de Nijs al even hartstochtelijk de lichamelijke schoonheden van Sophia Lorén en Tony Bass deed het met Gina Lollobrigida. Niet nieuws onder de zon. Sterker nog, expliciete, puur op lustgevoelens gebaseerde seksuele toespelingen werden al gepleegd door de pioniers van de bluesmuziek, begin vorige eeuw. Niet in de laatste plaats door vrouwen zelf.
Zo zong Lucille Bogan in 1935 in haar zelf geschreven lied: “I got nipples on my titties, big as the end of my thumb / I got somethin’ between my legs’ll make a dead man come / Oh daddy, baby won’t you shave ‘em dry?” Ik bedoel maar.

Ook op de wekelijkse meezingavond (aan de hand van de liedtekstboeken van Vic van de Reijt) in een etablissement aan de Amsterdamse Zeedijk, waar ik zo af en toe binnenwaai, deinzen de aanwezige mannen en vrouwen, zo te zien toch allen van beschaafde komaf, er niet voor terug om luidkeels mee te blèren met de meest bedenkelijke liedjes.
Zoals onlangs, bij het ondeugende liedje van de Wama’s uit 1971, over een stripteasedanseres die de hoofden van de mannen op hol brengt. Alleen al de volgende zinsnede doet de tekst uitsteken boven welk niemendalletje dan ook: “Het kost maar 7 gulden 50 inclusief comsumptie / En dat is niet duur als ik haar in haar blote hum zie.” Is dat mooi gezegd of niet?
Leuk om te herontdekken dat deze tekst van wijlen Jan Blaasser helemaal zo onaardig nog niet is.

Ook de prostitutie-evergreen Ik doe wat ik doe, van Astrid Nijgh (‘Ik doe wat ik doe en vraag niet waarom. Ik vraag toch ook niet aan jou, waarom je het hier doet en niet bij je vrouw, ach kom nou!’) werd uit volle, brave borst meegezongen.
Wat op dergelijke avonden niet gezongen wordt, want veel te obscuur, is de laatste muzikale bijdrage aan deze Jimmy op anti-preutse Toeren. Een obscuur singletje uit eind jaren 60, van de verder volslagen onbekende band Eddy Dyan & The Saints. Het zijn Belgen, dus kwaliteit weeral verzekerd.
Uit de tekst maak ik op dat je als vrouw helemaal niet aantrekkelijk hoeft te zijn, laat staan lichamelijk opgepimpt, om een gewild lustobject te zijn.
‘Ze danst als een kikker, zingt gelijk een heks / Maar luistert naar de naam… Lady Sex.’
Ze verleent gaarne bepaalde seksuele gunsten én eenmaal per jaar geeft zij voorrang aan de kalen. Én… het blijven Belgen, dús zet zij ‘elke man in vlam en vuur’, zeker en vast…

Tja, en dan zou hier dus een link naar een stukje muziek uit Lady Sex zeer toepasselijk zijn, maar ja, zo ver ben ik nog niet in weblogsiteland.

NOOT VAN DE WEBMASTER
Ik denk dat Jimmy dit bedoelt:

Reacties zijn gesloten.