The Animals and Friends

‘The Animals & Friends komen naar Tilburg’, lees ik in de lokale huis-aan-huisbladen. ‘De legendarische Britse band treedt op zaterdag 30 april tweemaal op tijdens het jaarlijkse Koninginnefeest aan de Korvelseweg. Tijdens twee sessies, verspreid over de middag, laat de Britse groep legendarische hits uit de jaren zestig horen.’

Er wordt uitgelegd dat de huidige band is ontstaan na dat in de lente van 2000 drummer John Steel en (wijlen) toetsenist Dave Rowberry, twee bandleden van het eerste uur, besloten om de groep nieuw leven in te blazen. ‘Na dat’: daar moet ik natuurlijk het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) dringend over inlichten, maar daar gaat het nu even niet om.

Met de toevoeging van voormalig bandmanager Pete Barton als zanger en gitarist Johnny Guitar Williamson (van Titanic) zou een succesformule zijn ontstaan. ‘Luisteren naar The Animals is als een tripje terug naar de jaren zestig’, gaat de blijkbaar rechtstreeks van het persbericht overgenomen misleidende tekst verder. ‘Ga op 30 april naar de Korvelseweg en ga mee terug in de tijd. Het wordt ongetwijfeld een bijzondere ervaring en het is een unieke kans om deze beroemdheden bezig te horen. Toegang gratis, aanvang 12.00 uur.’

‘Een unieke kans om deze beroemdheden bezig te horen’: nergens wordt vermeld dat de twee belangrijkste leden van de originele band, de werkelijke beroemdheden, namelijk boegbeeld Eric Burdon en het genie achter de groep toetsenist Alan Price, niet meedoen. Soort Beatles zonder Lennon en McCartney dus.
Burdon (die zich na een verloren rechtzaak niet meer The Animals mag noemen) toert naar het schijnt met een andere begeleidingsgroep de wereld rond als Eric Burdon and The Animals. In september 2011 treden ze op in Nederland.

Misschien klinken de aangekondigde Animals and Friends hartstikke goed, ik zou het niet weten, maar waarom wordt dit soort essentiële informatie achterwege gelaten? Dat een persbericht daar niet over rept begrijp ik nog enigszins, maar hoe zit het met de dienstdoende journalisten die hier een nieuwsbericht van maken?

Naast het noemen van te spelen hits als House Of The Rising Sun, Don’t Let Me Be Misunderstood, Bring It On Home To Me en We Gotta Get Out Of This Place, meldt het bericht: ‘Niet alleen The Animals hadden overigens veel succes met de eigen muziek, ook menig ander respectabel artiest (onder wie Joe Cocker, Santa Esmeralda en Nina Simone) coverde een nummer van de band en hebben er in de internationale hitlijsten mee gestaan.’

Waar ‘hebben’ staat moet natuurlijk ‘heeft’ zijn, maar ook daar wil ik het niet over hebben.
Wel over het feit dat Nina Simone de oeroude song House Of The Rising Sun twee jaar eerder opnam dan The Animals en dat Don’t Let Me Be Misunderstood een door Nina Simone geschreven nummer is dat zowel door The Animals als (later) door Santa Esmeralda werd opgenomen. Pijnlijke geschiedvervalsing dus.

Intussen vraag ik mij af: moet ik nu naar The Animals & Friends, komende zaterdag? Bij die oude, onverwoestbare nummers hoort toch ontegenzeggelijk de stem van Eric Burdon? Zoiets zou je toch niet willen horen en zien? Aan de andere kant… het is wel gratis, én in de buurt…

Reacties zijn gesloten.