Hallo Hallo

Goedemiddag, bon midi, gutentag, hello, kalli nichta, bom dias, dzien dobry. Mag ik u een vraag stellen? Wat hebben de volgende liedjes met elkaar gemeen…?

Voi voi
Pump, pump
Pomme, pomme, pomme
Tom, tom, tom
Boom-boom
Bem-bom
Boum-badaboum
Boom bang-a-bang
Ding-a-dong
Ring-dinge
Olé olé
Hallo hallo
Al di là
La la la
Nanana
Oui oui oui oui
Tipi-tii
A-ba-ni-bi
Do re mi
Un-deux-trois
Sing, sang, song
Humanahum
Halay
Didai, didai, dai
Dai-li-dou
Fri?
Iki dakika
Yamma-yamma !
Mana mou
Rimi rimi ley
Diggy loo, diggy ley

Inderdaad: u houdt u wel van de domme, maar intussen weet u donders goed dat dit allemaal titels zijn (tittels, zoals de Vlamingen dat uitspreken) van liedjes die ooit gezongen werden tijdens het Eurovisie songfestival. In sommige gevallen leverden ze zelfs de winst op, zoals bij Ding-a-dong van Teach-In, onze laatste songfestivaloverwinning van 36 jaar geleden.

Deze informatie haal ik uit het standaardwerk Dingedong, het Eurovisie Songfestival in de twintigste eeuw (‘INCLUSIEF ALLE UITSLAGEN!’) van Hans Walraven en Geert Willems, uit 2000.
Over ‘de Triomfen en Teleurstellingen, de Landen en de Liedjes, de Schandaaltjes en de Show’. Allitereert lekker en dekt de lading van dit heerlijke boek waarvoor ik ooit de somma van € 2,75 afrekende bij De Slegte (waar alle goede boeken liggen, maar dit terzijde).

Eén prangende vraag houdt mij wel bezig met betrekking tot dat festival. Dat Griekenland en Cyprus elkaar altijd 12 punten geven kan ik met mijn beperkte politiek-historische kennis wel begrijpen. Maar hoe komt het dat al die ex-Joegoslavische landen elkaar altijd met 12 punten belonen? Ik dacht uit de wederzijdse bejegeningen in de jaren negentig te begrijpen dat die mensen elkaar niet zo aardig vinden.

Intussen is het weer niet gelukt, Nederland heeft weer niet de finale gehaald. Niet dat ik gekeken heb natuurlijk, maar toen ik een avonddutje ging doen op de bank donderdagavond had ik de tv aan laten staan. Net toen ik weer tot leven kwam werd bekend gemaakt welke landen van de tweede halve finale zich geplaatst hadden voor de finale. Daar zat Nederland dus niet bij.

Jammer, want we werden vertegenwoordigd door de 3JS en die hebben in 2009 zowaar als bonustrack op een Nederlandstalig cd-singletje een akoestische versie opgenomen van Summertime, waarvoor uiteraard hulde! Dan gun je die knapen toch een finaleplaats in Düsseldorf?

Aan de andere kant geeft de voortijdige uitschakeling wel hoop. Want net als het feit dat Nederland zich sinds 2004 niet meer heeft geplaatst voor de finale van het songfestival heeft Ajax sinds datzelfde jaar geen landstitel meer binnengesleept. Daar moet een verband tussen zitten. Hoop ik. Want dan wordt Twente kampioen.

Reacties zijn gesloten.