Hey! Teacher!

Won’t you leave them kids alone!? Graag, dank U.
Aan alles komt een eind (nondeju Tigges, verzin eens een betere openingszin voor een stukkie!). Suffer kan ik het blijkbaar niet bedenken om aan te kondigen dat aflevering 465 van Jimmy Op Toeren (as donderdag 26 mei in Lul op Radio Rijnmond, ergens tussen 14.00 en 17.00 uur) de laatste aflevering is van de rubriek waarvan de eerste aflevering werd uitgezonden in het lunchprogramma ‘Branie voor twee’ op 6 september 2001.

Tien jaar lang heb ik mijn muzikale windei mogen leggen in de programma’s van de grote Ronaldinho van Oudheusden (en aanvankelijk ook nog Gert van ’t Hof). Waarvoor ik deze heren zeer dankbaar ben! Je moet toch ergens je rare plaatjes kunnen draaien, nietwaar.
Zes september 2001, dat was snel uitgerekend vijf dagen voor nine-eleven. Niet dat ik precies weet wat ik daarmee wil zeggen, maar toch. Misschien wel dat we toen nog net in een onschuldige tijd leefden. ‘Welkom bij deze eerste aflevering van Jimmy op Toeren’ waren mijn briljante openingswoorden van deze allereerste aflevering.

Onderwerp van die aflevering was Cowboy Jimmy. Een prachtlied waarvan een fragment al die jaren in de geweldige leader heeft gezeten die de onvolprezen Jacco van Radio Rijnmond maakte naar aanleiding van de door mij aangeleverde liedjes over Jimmy’s, want ook die kun je verzamelen.
Het jodelnummer Cowboy Jimmy (‘Jimmy is de koning van de prairie, hij berijdt het beste paard’, al zou het ook ‘bereidt’ kunnen zijn) is afkomstig van de al even onvolprezen lp Cowboys en meisjes, van rond 1960, met diverse artiesten als Jodel Jerry, de Hillybillies en de Prairieroosjes, uit de toenmalige stal van Johnny Hoes. Een lp met een hoog jodelgehalte die ik U van harte kan aanraden, mocht U die aantreffen op een of andere platenbeurs danwel rommelmarkt.

Komende donderdag dus de slotaflevering, aflevering nommer 465, gewijd aan de aanstaande schoolverlaters. Een hart onder de riem voor allen die eindexamen doen en blij zijn dat ze de schooldeur definitief achter zich kunnen dichtslaan.
Aan alles komt een eind, zoals ik al zei, ofwel School’s out forever, maar dan op zijn Hollands: Nooit meer terug naar die rotschool, in de woorden van wijlen de heren Dolf Brouwers en Herman Brood (samen net goed voor twaalf jaar lagere school geloof ik).
‘De crèche, HBS, Havo, Mavo, PLO, zestienhonderd, slag bij Waterloo’, zoals de Broodschrijver van het lied het geleerde samenvat. ‘Zitten blijven zeer genant, want moeder was van goeie stand’, orakelt Oekel een stukje verderop. Nooit meer terug naar die rotschool, lekker swingen in de disco, heerlijke plaat.

Ook (fragmentarisch) te horen in deze aflevering: De school is uit van Jack en Bill, Favorieten Express-singletje van begin jaren 60, net als het plaatje waarop Marijke Merckens onthult wie de bedenker is van al die ellende: ‘Wie uit vaderlandse plicht, heeft de scholen opgericht…? Dát was Kareltje de Grote, Káreltje de Gróte!’
De schoolband zingt zijn liedje Weer naar school op de b-kant van Harry Klorkesteins O, o, Den Haag. Een mooi relaas over de ellende van het vroege opstaan, de lekke fietsband als je weg wilt rijden, de verkeerde tram waarin je stapt, je schooltas die tussen de tramdeuren klem raakt en de schooldeur die tot overmaat van ramp al gesloten is als je eindelijk je doel bereikt hebt.

‘Gezakt of geslaagd’, zong de opstandige Els Molenaar in de protestliederenperiode van de jaren 60, ‘Het kan me niet meer bomme, zonder dat papiertje zal ik ook wel verder komme’. Els schreef en zong haar frustraties stevig van zich af, nadat zij in 1966 was gezakt voor de MMS.
Haar verhaal is opgetekend in het prachtboek Beatmeisjes, van Frank Dam. Els liep met dit eigen nummer een dj van Radio Veronica tegen het lijf die al snel haar manager werd. Hij zou haar wel eens even beroemd maken. Hij veranderde wat in de tekst en liet alleen zijn eigen naam als auteur noteren, om zo de volledige royalty’s te cashen. Waarna Els niets meer met hem te maken wilde hebben.
Haar single werd als straf niet gedraaid en haar geplande zangcarrière strandde daarmee al snel. Later, op 46-jarige leeftijd, bezweek zij aan een ernstige ziekte.

Wat ik helaas niet kan draaien aanstaande donderdag (al is het maar omdat ik eea al gemonteerd heb, maar ook omdat het betreffende plaatje in mijn collectie ontbreekt) is een liedje dat ik tegenkwam op de site van medevinylfetisjist Frits Jonker, in een top-5 van anti-schoolliedjes. Eén daarvan was getiteld ‘Steek de school maar in brand’, te vinden op een 33-toerensingle uit de jaren 70. Het resultaat van een liedjeswedstrijd voor basisscholen, van het frisdrankmerk Seven-Up. De vier beste inzendingen kwamen op de single terecht.

Basisschool De Meteoriet, uit Spijkenisse, won de vierde prijs met het lied. De tekst is, ahum, aanstekelijk. Ik citeer: ‘Steek de school maar in de brand, zet de meester aan de kant, gooi je boeken maar in zee, wie doet er met ons mee?’ Terecht vraagt Frits Jonker zich op zijn site af wat er van de jongens en meisjes van die school is terechtgekomen.
Aan de totstandkoming van het liedje verleende de muziekjuf haar enthousiaste medewerking. Ik denk eigenlijk niet dat je met een dergelijk project hedentendage weg kunt komen.

Dus, nogmaals alsmede resumerend en samenvattend: aanstaande donderdagmiddag tussen 2 en 5 in Live Uit Lloyd (Lul), Radio Rijnmond, 93.4 op de FM, maar ook via www.rijnmond.nl. En anders altijd terug te luisteren via deze website. Veel luisterplezier!

Reacties zijn gesloten.