Franse toeren


Door de inkorting van het programma Live uit Lloyd tot 1 uur, ben ik onlangs helaas mijn vaste muzikale-praat-en-plaat-rubriek Jimmy op Toeren kwijtgeraakt op Radio Rijnmond.
Geen nood, komende donderdag (le quatorze juillet) mag ik als gast langskomen met een stapeltje Frans getinte muziekjes.

Ik beloof U, onder meer en zonder meer, opwindende Franse yé yé uit de vroege jaren 60 van Les Chaussettes Noires, zwoele klanken van Serge Gainsbourg over zee, sex en zon, niet te vergeten het ultieme Franse chanson Va t’en door Nederlands zuchtmeisje avant-la-lettre Annemarie Oster (geschreven door Van Kooten en de Bie, uit het onvolprezen Hadimassa) en natuurlijk ook de vrolijke pseudo-Frans De Aal (u weet wel, van een barg die he een krul in de steert, ajee ajoo) met zijn Chanson de confiture. Tout court: magnifique!

Uiteraard komt ook het heerlijk pretentieloze Je suis un rock star aan bod, van ex-Rolling Stones-bassist en buurman van ex-Willem Duys, Bill Wyman. Voulez-vous parrrtirrr with me, come habiter en France, restez là with me. Si-si. Si-si.

Wie weet is er ook nog tijd voor Les Charlots, Les Gadgets en Les Célibataires.
In het kader van de op handen zijnde 35-procentsregel zal ik ook plaats inruimen voor wat Nederlandstalig werk, van Vader Abraham met zijn sfeervolle chanson Saint Tropez (verwart U dit alstublieft niet met Saint Tropez van Pink Floyd!).
Het fijne van dat nummer is, dat als je als luisteraar de tekst iets te ingewikkeld vindt, een koortje het gezongene nog een keer helder en duidelijk voor u herhaalt. Dan krijg je dus dingen als:
‘Ik vlieg vandaag naar Saint Tropez (…hij vliegt vandaag naar Saint Tropez)/
Dan lig ik morgen aan de zee (…hij ligt dan morgen aan de zee)’.

Da’s duidelijk.
Ook in de rest van de tekst stijgt Vader Abraham’s poëzie zoals gewoonlijk (of comme d’habitude, zoals de Fransen zeggen) tot ongekende hoogte:
‘En overmorgen ben ik bruin/ Van mijn tenen tot mijn kruin/ En bij de ondergaande zon/ Zit ik te dromen op ’t balkon/ Het was alweer een jaar gelee/ Hier aan de middellandse zee.’

Dus, donderdag 14 juli, van 22.00 tot 23.00 uur, Live Uit Lloyd, ook via www.rijnmond.nl te beluisteren. En snel daarna ook terug te luisteren via ‘radio’, ‘Lul’ en de knop ‘muziekarchief’.
Bonne route!

3 Reacties op Franse toeren