Moest dat nou?


Zo’n anderhalf jaar geleden stuitte ik als googeler van aan Delft gelieerde muziek op een YouTube-filmpje van de fraaie smartlap-pastiche ‘Moest dat nou’, uit 1968. Nou ja, filmpje, het enige dat verscheen was een over de volle breedte strak afgebeelde Nederlandse vlag.
Omdat er geen sprake was van een gehoopt clipje of iets dergelijks en ik snel genoeg had van die nogal pregnant aanwezige driekleur stopte ik spoedig met luisteren. Het nummer, de grootste Top-40 hit van het deels Delftse After Tea en dat nog wel onder pseudoniem, kende ik immers al.

Eerlijk gezegd was ik bij het luisteren ook flink afgeleid door de mededeling boven het beeld, waarin het lied werd toegeschreven aan De Heikrekels. Welke leeghoofdige domkop beweerde dat nou weer? ‘Moest dat nou’ was juist een (briljante) persiflage op dat ultralullige Heikrekels-repertoire, bekend van stupide hits als ‘Waarom heb jij mij laten staan’, ‘Jij bent voor mij alleen’ en ‘Ik wil alleen maar van je houden’.

Om te voorkomen dat hele volksstammen gingen denken dat ‘Moest dat nou’ van De Heikrekels was, achtte ik het mijn belangrijke taak om de boodschapper van deze geschiedvervalsende informatie, ene ‘bernadetdepijpslet’, terecht te wijzen. Dus wees ik mevrouw vriendelijk doch kordaat op haar kwalijke fout.

Korte tijd later bleek BdeP gereageerd te hebben. Haar korte maar krachtige, geheel volgens eigentijdse normen geformuleerde commentaar was vernietigend:
niet man zijn de de heikrekels wel als je geen verstand van muziek hebt zeur dan niet !!!!
Blijkbaar heeft BdeP meer met Nederland dan met de Nederlandse taal, maar dit terzijde. Er was in elk geval geen woord Chinees bij.

Ik luisterde nog eens goed, en warempel, het klonk inderdaad hoorbaar anders dan The Martino’s. De lullige stemmetjes leken zelfs verdacht veel op die van de originele Heikrekels. Bleken ze zich de muzikale karikatuur te hebben toegeëigend door het zonder enige gêne zelf te coveren.
Conclusie: ik heb geen verstand van muziek (wat veel mensen nog wel eens willen denken) en moet dus niet zeuren. Waarvan acte.

PS
Terug googelend naar het bedoelde ‘filmpje’, voor het schrijven van dit stukje, zag ik dat beide reacties zijn gewist. Geen idee waarom. Zou BdeP medelijden met me hebben gehad? Of wil ze geen stompzinnigheid van sukkels zoals ik tussen de reacties op haar filmpjes?

Reacties zijn gesloten.