Kerstfeest in Suriname

Voor ik het vergeet: alle gewenste en ongewenste info over de bundel Delftse Toeren 2 is nog altijd HIER te vinden. Doe er uw voordeel mee!

Ter zake.
Neem in gedachten de melodie van Rudolph The Red Nosed Reindeer en zing dan deze vrolijke tekstregels…

Kerstfeest in Suriname
is een lekker vrolijk feest
Kerstfeest in Suriname
man je moet er zijn geweest
Kerstfeest in Suriname
maakt dat je de rest vergeet
Kerstfeest in Suriname
is het allermooiste feest

en dan komt het tussenstukje…

Paramaribo gehuld
in een zee van licht
liedjes klinken overal
christelijk en tropical

Met een speels, fladderend stukje fluit onderstreept de Delftse muzikant Ronald Snijders vervolgens het tropische karakter van het kerstfeest in een sneeuwloos Suriname. Het nummer is te vinden op zijn reeds in 2002 verschenen kerst-cd Christmas Fantasy (zie hier)
De zang in Kerstfeest in Suriname is van de eveneens Surinaamse soul-, r&b- en gospelzangeres Niza Udenhout.
Wie aandachtig luistert naar de hele cd vol bekende kersthits, maar ook Surinaamse kerstliedjes en enkele eigen werkjes van Snijders, kan heel wat ontdekkingen doen aan muzikale subtiliteiten en dito verrassingen.

Rudolph The Red Nosed Reindeer werd volgens de Grote Originals-man Arnold Rypens (hij is degene bij wie popprofessor Leo Blokhuis nogal eens de mosterd haalt) voor het eerst op plaat gezet door Gene Autry with The Pinafores in 1949.
Laat ik maar eens lekker gemakzuchtig over die Gene Autry citeren uit Rypens’ digitale bijbel:
‘Kersthitspecialist, na een carrière als singing cowboy; deed ook Here Comes Santa Claus (’47) en Frosty The Snowman (’50) als eerste. Maar dit was zijn grootste; verkocht meer dan 8 miljoen exemplaren en was hiermee de op één na meest verkochte single in de periode vóór 1955, alleen geklopt door White Christmas van Bing Crosby.’

‘Meer dan 300 verschillende versies, samen goed voor meer dan 80 miljoen verkochte exemplaren. Rudolph The Red-Nosed Reindeer was oorspronkelijk een kerstverhaaltje van Robert May (schoonbroer van song-auteur Johnny Marks), geschreven in 1939 in opdracht van een winkelketen in Chicago (Montgomery Ward Department Store) en van dan af jaarlijks uitgedeeld onder de kinderen tijdens de kerstperiode. Tegen 1946 circuleerden er van dat verhaal al 6 miljoen exemplaren. Toen pas volgde de song.’
En dan volgt er nog een mooi verhaal over een rendier in de zoo van Chicago dat Rudolph heette.

Afijn, voor wie geïnteresseerd is in ‘de herkomst van de hits’ is www.originals.be een aan te raden site. En uh, dat Kerstfeest in Suriname vermeld wordt in het rijtje belangwekkende covers was dan weer een tip van mij.

Reacties zijn gesloten.