Valentijnsdag

Daar heb ik dus helemaal niks mee, met Valentijnsdag. Hoewel het ontvangen van een mooie valentijnskaart van een geheime bewonderaarster die mij anoniem haar liefde bekent mij natuurlijk wel erg spannend lijkt.
Maar ja, ik HEB helemaal geen geheime bewonderaarster die mij anoniem haar liefde bekent. Daar word ik voor behandeld (spreek dit laatste uit op de manier van de zoon van het moeder-en-zoon-duo van Van Kooten en De Bie).

Hoe komen wij Valentijnsdag desondanks vreugdevol door?
Nou, door bijvoorbeeld een mooi liedje te draaien.
Iets romantisch. Of iets over de liefde. Óf iets romantisch over de liefde.
Dat komt heel mooi uit, want hier heb ik iets liggen van Mèèèl-vin Rosbeef…, Aaaai wanna fuck you!
Ja, ja, dát bedoel. Iets romantisch over de liefde, ja, dank u wel hoor!

Ook mooi om je aan te verlustigen op Valentijnsdag is natuurlijk ‘Verliefd’, van Ingrid Gortebroek. Een personage uit de tv-serie De Lachende Scheerkwast van Wim T. Schippers. Rein Schaambergen, hoofd van de school met de bijbel, ontmoet haar in café ’t Ouwe Lulleke en wil maar al te graag een plaatje met haar opnemen.
Dat plaatje gaat zo, qua refrein dan:
Oh, verliefd zijn
Is het mooiste wat er is
Dat branden van verlangen om jouw liefde te ontvangen
Oh, verliefd zijn
Dat zinderende streven
Mijn geheimen bloot te geven

Dan volgt een lichte verandering van melodie, met ruimte voor langere tekstregels:
Elke nacht heb ik de stoutste dromen (aha)
Waarin wij samen in een wolk zijn opgenomen (aha)
En zeg mij niet dat ik mij weer vergis (aha)
Verliefd zijn op jou (yeah! yeah!) is het mooiste wat er is

Verderop in het lied zijn nog fraaie Schipperiaanse strofen te horen als
Ik ben gewoon te gek om nu nog los te lopen en
De hele halve wereld kan ik aan

Het plaatje werd ook daadwerkelijk uitgebracht, maar geen hit.
Ingrid Gortebroek (Jan Pal, in zijn aankondiging: ‘die lekkere meid uit de lachende scheerkwast. Ik fantaseer altijd bij dat liedje, dan doe ik net alsof ze het over mij heeft’) heette eigenlijk Zillah Emanuels en overleed in 2004.

Ook mooi in dit valentijnsgenre is natuurlijk Gerrit Dekzeils onvergetelijke smartlap ‘Wat is het leven zonder liefde’
Dat dus gaat alsvolgt…
Wat is het leven zonder liefde
Wat is de zin van mijn bestaan
Waarom verloor ik mijn geliefde
Waarom ging zij hier vandaan

Na deze existentiële levensvragen gaat meneer Dekzeil helemaal los, in larmoyante regels met lange uithalen:
Oh vooooogel, geef mij de kra-hacht van je vleugels
O-hoho stormen drijft mij voort
Laat me hier niet achterblijven
Laat mijn hart toch zijn
(korte break) waar het wordt gehoord
En laten we tot slot ook Sjef van Oekels onvolprezen lied ‘Oh prachtvolle gloed dezer eeuw’ in dit verband niet vergeten, met zinderende poëzie als
Daar wand’lend door bossen in ‘t groen ruik ik de heulbloem tussen de rozenstruik
Ik voel een bries langs mijn kaken vergaan
Liefste oh laat mij toch even begaan
Jaaaa jij bent mijn een en mijn al
Jij bent het die ik beminnen zal

Enzovoort, enzovoort.
Afijn, fijne valentijnsdag allemaal!

Reacties zijn gesloten.